Free Web Hosting

1.8. ELEKTRIČNI KONDENZATORI

NEKI TIPOVI KONDENZATORA U PRIMJENI

  • Lajdenska boca

Prvi kondenzator u primjeni (napravljen sredinom 18 st.) bila je lajdenska boca. (Dobila je naziv po gradu lajdenu).

To je cilindrična staklena posuda oblijepljena i spolja i iznutra do određene visine metalnom folijom. Unutrašnju oblogu dodiruje metalna šipka preko koje se i dovodi naelektrisanje. Da ovo naelektrisanje može biti i veliko potvrđuje se pri "pražnjenju" kondenzatora, kada preskoči dosta snažna električna varnica.

  • Listasti kondenzator

Listasti kondenzator naziva se i blok - kondenzatorom, a mnogo se primjenjuje u radioaparatima i drugim elektroničkim uređajima. Ovdje su obloge duže trake od metalne folije između kojih se obično u svojstvu izolatora nalazi parafinirani papir. Trake se i spolja oblijepe takvim papirom, smotaju i stave u podesn omotač od izolatora. Od svake trake izolirano se izvodi po jedan metalni priključak (žica) za povezivanje (slika sa strane).

Na svakom kondenzatoru označeni su njegov kapacitet i maksimalni napon na koji se smije priključiti, a da ne  dođe do proboja izolatora varnicom, čime se kondenzator oštećuje i postaje neupotrebljiv.

  • Promjenljivi kondenzator

Kod promjenljivog kondenzatora moguće je lahko mijenjati kapacitet. Sastoji se od dva međusobno izolirana sloga metalnih ploča koje su obično polukružnog oblika. Kapacitet se mijenja većim ili manjim uvlačenjem ploča pomičnog sloga među ploče drugog sloga.

 

Ovaj kondenzator čini veoma važan sastavni dio radio prijemnika. Pomoću njega se i biraju određene stanice.

Primjenjuju se i druge vrste kondenzatora: elektrolitički, keramički itd.